Trivsel och ordning
Om du fick välja granne…
Valde du din granne själv så skulle det förmodligen bli någon som är allmänt schysst, inte väsnas i onödan, håller normalsnyggt och inte kör så att du behöver frukta för livhanken. Någon med vanligt hyfs och bondförnuft helt enkelt.
Du har valt att bo på den bästa av platser – Stensättra – vackert, sjönära och med grannar som ger trygghet och sällskap. Själva idén med en samfällighetsförening bygger på att alla bidrar till att området blir så trevligt som möjligt. Du gör det via avgiften men också genom att vara precis den granne du själv önskar dig. Det handlar om rätt enkla och självklara saker men här tar vi upp dem i alla fall.
Väsnas inte tidiga morgnar och sena kvällar
Börja inte med störande utomhusarbete före klockan 08:00 på morgonen och avsluta dem senast klockan 21:00. Har du fest någon enstaka gång på sommaren så förlåter säkert grannarna dig om ni spelar musik och tjoar. Men har du fest oftare än så – ta med dig gästerna inomhus efter klockan 22:00. Tänk också på att skruva ned ljudvolymen varma sommarnätter när fönster och dörrar kanske står öppna.
Håll normalsnyggt på tomten – och se till att inget luktar illa
Tomten ska inte användas som en industriell anläggnings- eller upplagsplats. Det ser stökigt ut, kan bullra och luka illa – inte schysst mot de som bor intill. Komposterar du hushållsavfall, trädgårdsavfall och latrin ska du självklart följa kommunens hälsovårdsstadga.
Ansa vid tomtgränsen och begränsa hastigheten
Det är varje tomtägare som ansvarar för att hålla vägrenen utanför den egna tomten ren från skräp, sly och mindre växtlighet. Skulle vi leja ut det arbetet påverkar det avgiften.
Om du måste parkera på vägen gör det då så nära din egen tomt som möjligt. Inom området ska farten begränsas till högst 30 kilometer i timmen. Ingen vill vara med om att köra på ett barn som leker.
Allmänningarna är dina – och alla andras
Träd som står på allmänningarna får man inte avverka utan styrelsens medgivande. Och på gräsmattans vid fotbollsplanen får ingen åka moppe, fyrhjuling eller rida – då blir det ingen fotbollsplan längre.
Båtbryggorna
Vill du ha en båtplats? Ta kontakt med Stensättra Båtklubb. Namnet på den du ska ringa hittar du på anslagstavlan vid respektive brygga och på vår webb (www.stensattra.se). Har du en mindre båt kan du förtöja eller lägga upp den tillfälligt på stranden invid bryggorna.
Badstranden
På badstranden ska du inte lägga till med eller förtöja båten – inte heller vinterförvara den. Men det finns en plats iordninggjord där det går bra att sjösätta och dra upp båten. För att komma ned till badet med bil behöver du kvittera ut (mot en mindre summa) en nyckel av båtklubben till vägbommen som annars alltid ska hållas låst.
Det finns inga sopkärl eller papperskorgar på badet, så kom ihåg att ta med dig dina sopor därifrån.
Hundar ska inte bada på badplatsen och de måste vara kopplade när ni är där. Det finns ett bra hundbad ett femtiotal meter bort för badsugna fyrfotingar. Och snälla, kom ihåg att ta med påsar på promenaden och plocka upp efter hunden.
Under somrarna har vi haft problem med häckande Kanadagäss som bajsar och skräpar ner på stranden och på gräsmattan vid badet. Till sommaren 2017 har föreningen därför köpt in två fågelskrämmor/fågeldrakar som ska verka avskräckande för Kanadagässen. Vi hoppas nu att fåglarna håller sig borta och att stranden får vara ren och bajsfri.
Om det ändå skulle vara så att det ligger fågelbajs på badplatsen så finns det hink, kratta och spade som kan användas för att lyfta bort det. Släng bajset i skogen eller diket och ställ tillbaks städprylarna
på sin plats igen.
Bilen ställer man på parkeringsplatsen ovanför västra bryggan. Mopeder och cyklar kan parkeras vid omklädningsrummen vid badet. Och att man inte ska åka moped eller mc på badstranden behöver nog inte ens skrivas.
Vill du göra Stensättra ÄNNU bättre?
Om du har idéer eller önskemål om saker som kan göras ännu bättre är du välkommen att höra av dig till styrelsen. Vi i styrelsen jobbar i det närmaste ideellt med allt som rör den gemensamma skötseln av en samfällighet.
Det finns två bra sätt för dig att påverka. Lämna in önskemål till oss eller engagera dig själv. Det finns goda möjligheter för den som vill förverkliga projekt som gör området bättre för alla.
Hör av dig!
/Styrelsen
P.S. Här kan du ladda ned trivselreglerna som en PDF: Att trivas i Stensättra, 2017